Noordoostpolder fossielvrij in 2040
Met het tekenen van het klimaatakkoord van Parijs heeft bijna de hele wereld afgesproken te gaan stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Doelstelling is om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en te streven naar 1,5 graden. Veel klimaatwetenschappers geven aan dat 2 graden opwarming te veel risico's heeft en we er daarom echt voor moeten zorgen dat de opwarming beperkt blijft tot 1,5 graden. Voor onze energievoorziening betekent dit dat we al in 2040 fossielvrij moeten zijn. Dat is 10 jaar eerder dan 2050 waar het Rijk naar streeft.
Wijkaanpak voor gasvrije woonwijken en bedrijventerreinen
In het Nationaal Energieakkoord is afgesproken dat gemeenten ervoor zorgen dat de gebouwde omgeving energieneutraal wordt. Dit betekent dat alle gebouwen zonder aardgas worden verwarmt en alle stroom duurzaam wordt opgewekt. Om dit te bereiken is volgens ons een wijkaanpak nodig. Van bewoners kun je niet verwachtten in 1 keer het geld op te brengen om hun huis te isoleren en hun cv-ketel in te ruilen voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Er is ondersteuning en voorfinanciering nodig om iedereen hier toe in staat te stellen.
We willen dat nieuwe woningen en bedrijven niet meer op aardgas worden verwarmt. Voor bestaande gebouwen zetten we in op een gefaseerde overschakeling naar duurzame warmtebronnen.
Schaliegas blijven tegenhouden
GroenLinks heeft er de afgelopen jaren samen met vele maatschappelijke organisaties hard aan gewerkt om boringen naar schaliegas tegen te houden. Dit is een succesvolle campagne gebleken! Laatst heeft minister Wiebes bekend gemaakt dat schaliegasboringen in Nederland niet doorgaan. Toch zullen wij alert blijven! Als schaliegas de komende 10 - 20 jaar toch weer op de agenda van de landelijke overheid komt zullen wij er zijn om opnieuw actie te voeren.