Energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland vanwege de stijgende gasprijzen. Mensen met een laag inkomen, die in een slecht geisoleerd huis wonen hebben een enorme energierekening terwijl ze geen geld hebben om hier iets aan te doen. Wij willen dat de gemeente hen actief gaat helpen.
Als GroenLinks willen we graag van het college weten hoe ze ervoor gaan zorgen dat de 400.000 euro die we van het Rijk gekregen hebben op een goede manier ingezet gaat worden voor de 1.500 huishoudens in de gemeente die het nodig hebben. Hoe zorgt de gemeente er voor dat mensen ook met een koopwoning bereikt worden? Hier hebben we schriftelijke vragen over gesteld aan het college.
Met het geld dat voor energiearmoede beschikbaar komt kunnen inwoners alleen kleine maatregelen nemen. Omgerekend is er maar 266 euro per huishouden beschikbaar, slechts genoeg om wat tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen van te kopen. Voor mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen zal dit niet voldoende zijn om de gas- en stroomrekening naar beneden te brengen. Daarom willen we als GroenLinks dat de gemeente inwoners verder gaat helpen zodat mensen hun woning kunnen isoleren. Er zijn verschillende landelijke subsidies en leningen, zoals ISDE of Warmtefonds, de gemeente kan inwoners actief wijzen op deze regelingen en hen helpen met aanvragen.
En de stap die we vervolgens zouden moeten zetten is om net als in de rest van Nederland te werken aan aardgasvrije dorpen door collectieve projecten te organiseren.