GL en D66 missen in het stuk over het Meedoen-pakket 2018 hoe we onze inwoners bereiken voor wie deze regeling bedoeld is. In deze doelgroep is een grote groep laaggeletterd, en juist deze doelgroep moet bereikt worden.
Uit onderzoek blijkt dat in onze gemeente 19% van de inwoners laaggeletterd is en dat is ruim 3% meer dan landelijk. We hebben het dus over 1 op de 5 inwoners die laaggeletterd zijn. Wij willen dan ook dat de communicatie naar onze inwoners op die manier wordt gedaan dat deze voor iedereen begrijpelijk is.
Volgens GL/D66 is het dan ook van belang dat de afdeling communicatie van de gemeente NOP hiermee aan de slag gaat. Wij kiezen voor deze aanpak omdat wij willen dat dit voor alle communicatie vanuit de gemeente moet gaan gelden, zowel in de krant, als briefwisseling en digitale dienstverlening en niet alleen voor wat betreft dit onderwerp.
Als wij willen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving is het van groot belang dat we de informatie naar onze inwoners voor iedereen begrijpelijk maken. Zowel schriftelijk als gesproken tekst en met verhelderend plaatjes. Ook telefonisch of persoonlijk contact met de inwoners hoort daarbij. Dit om er zeker van te zijn dat de informatie die voor onze inwoners bestemt is door iedereen wordt begrepen.
Wij willen dus een integraal beleid voor heldere communicatie. Verder is het ook van belang dat alle partijen hierbij worden betrokken, ook de laaggeletterden zelf. Zij krijgen niet de aandacht die ze verdienen, zeker omdat deze mensen, vaak door schaamte voor hun laaggeletterdheid, al tot een kwetsbare groep behoren.
Wij willen een toezegging van de wethouder dat we hier met de meedoen-regeling mee beginnen en dat we het integraal beleid gaan ontwikkelen.
Als het college ons een toezegging wil geven dat zij hiermee aan het werkt gaat hoeven wij hier geen motie voor in te dienen.
NB:
De toezegging hebben we van het college gekregen.