Bijeenkomst 5G

We hebben een heldere uitleg gekregen van een Yvonne Trenning van antenne.nl.

Helaas was Anouk de Bont van Let’s Talk About wegens ziekte afwezig. Anouk de Bont is co-founder van Let's Talk About, een expertgroep voor veilige, humane en duurzame technologie. Zij zou een toelichting geven op het onderzoek wat Let’s talk about Tech heeft gedaan.

Wel hebben we nog een gloedvol betoog gehad van Marousja van den Berg en de ethiek. Maroesja van den Berg startte in april 2019 een petitie tegen de uitrol van 5G in Noordoostpolder.

Volgens Marousja van den Berg zijn er al 500.000 mensen ziek van de huidige straling en dat zullen er naar verwachting meer gaan worden als 5G over de totale breedte uitgerold gaat worden.
Dit is heel zorgelijk en moet goed gemonitord gaan worden. Veel technische ontwikkelingen leveren ook voordelen op, maar wij moeten de nadelen niet onderschatten en de problemen die het geeft van te voren oplossen en niet als het te laat is. Wij zien over het algemeen dat gezondheidsproblemen vaak worden weggewuifd, zoals ‘Het zal allemaal wel mee vallen’, maar helaas is vaak gebleken dat dit niet zo is. Hierbij kun je denken aan de problemathiek van onder andere Asbest, Croom 6 en verschillende soorten gifstoffen. Het is zaak om gezondheidsproblemen door bijvoorbeeld 5G in Den Haag prominent op de agenda te krijgen en kijken wat we plaatselijk kunnen doen om de omgeving leefbaar te houden.