Net als vorig jaar mist in deze perspectiefnota een overzicht van Trends en Ontwikkelingen en een Strategisch perspectief om hier op in te spelen.
Daarom schets ik graag ons eigen perspectief.
In de toekomst, op een mooie zonnige dag, met een temperatuur die minder dan 1,5 graden verschilt ten opzichte van 1990, blikken een oude man en vrouw terug op de eerste helft van de 21e eeuw.
De wereld is sterk veranderd, maar veel is toch nog vertrouwd. De Noordoostpolder is nog steeds een plattelandsgemeente met 10 dorpen, met Emmeloord in het midden. Alle dorpen zijn wat groter geworden, maar hebben nog steeds een sterke sociale cohesie en meer actieve vrijwilligers dan ooit tevoren. Door een aantal bouwprojecten in de jaren 20 is Emmeloord een kleine stad geworden met veel voorzieningen zoals de VO Campus en een prachtig Cultuurgebouw. De Lelylijn heeft plaats gemaakt voor een hyperloop en Emmeloord beschikt over een vloot aan zelfrijdende elektrische auto’s die aan de rand van elke buurt geparkeerd staan.
Het landschap van de polder is gaandeweg veranderd. Het scherpe contrast tussen kale landbouwgronden en de natuur is er niet meer. Buiten de open gebieden rond Emmeloord liggen prachtige multifunctionele bossen. Door slimme combinaties van natuur, voedselbosbouw en natuur inclusieve landbouw zijn deze gebieden productiever dan ze waren toen er nog traditioneel geboerd werd. En waar het open middengebied te maken kreeg met een steeds slechtere oogst door overvloedige regen, hitte, stormen en ziektes, bleken de meer natuurlijkere systemen hier veel beter tegen bestand.
De economie is ook veranderd. Eerder vonden mensen het normaal om spullen in een container te stoppen en in vrachtwagens naar grote installaties te brengen om ze te verbranden. En dat vaak nadat ze maar 1 keer gebruikt waren of omdat mensen iets nieuws wilden. Kun je het je voorstellen? Grondstoffen die maar beperkt op aarde aanwezig zijn eenmalig gebruiken? Precies, hoe ze dat ooit hebben kunnen doen! Daarom zijn gemeenten samen met het bedrijfsleven alle productieprocessen aan gaan passen. Het kostte wat moeite om bedrijven te motiveren en om oplossingen te bedenken voor elk stapje in de keten, maar samen is het gelukt.
Wat ook veranderd is is de zorg voor elkaar. Moet je je voorstellen dat er een tijd geweest is dat je weken of zelfs maanden moest wachtten voordat je met iemand over je problemen kon praten, voordat iemand je ging helpen. Ondertussen werden de problemen van die mensen natuurlijk alleen maar groter, het was al zo een grote stap om om hulp te vragen en dan voelden ze zich ook nog aan hun lot overgelaten. Gelukkig kun je nu makkelijk en direct terecht als je ergens hulp bij nodig hebt. Dat werkt goed, vaak blijkt dat de meeste problemen vrij makkelijk op te lossen zijn. Je verhaal kwijt kunnen, iemand die naar je luistert, echt aandacht voor je heeft en in de buurt blijft blijkt heel goed te werken.
Ook iets wat ze toen heel anders deden dan nu: negatief praten over mensen die op een andere plek op aarde geboren waren. Gewoon omdat ze er iets anders uitzien, andere dingen hebben geleerd als kind of omdat ze over sommige dingen een andere mening hebben. Hoe verzin je het?
Er zijn zelfs tijden geweest dat mensen uit sommige landen, waar te weinig te eten was of waar oorlog was, niet mochten verhuizen naar landen waar eten genoeg was en waar het veilig was. Dat kun je je toch niet voorstellen?!
Gelukkig begrijpen we nu hoe waardevol het is als mensen van elkaar verschillen! Dat daar ideeën uit voortkomen die we anders niet hadden bedacht. Dat het ons leven verrijkt. Dat het de hele samenleving creatiever en flexibeler heeft gemaakt. Allemaal innovaties, allemaal nieuwe ideeën die er niet zouden zijn geweest als Europa zijn buitengrenzen zou hebben dicht gehouden.
Gelukkig begrijpen we nu dat alle mensen in essentie hetzelfde willen: Een goede en veilige toekomst voor onze kinderen en iedereen waar we om geven.
Fijn dat we daar jarenlang met elkaar aan hebben gewerkt.
Dat er beleid is gemaakt om deze doelen te bereiken
En dat we dat gedaan hebben met onze blik op de toekomst.
Vanuit een duidelijk
Strategisch perspectief.