We leven in bijzondere tijden.

De samenleving om ons heen veranderd in snel tempo.

En wij als politiek moeten ons daarop aanpassen, midden in de samenleving staan en ons beseffen dat wij zelf ook niet alle antwoorden hebben.

Onze samenleving veranderd en is steeds ingewikkelder geworden. Voor sommige mensen TE ingewikkeld. Door digitalisering is er nu zo’n overload aan informatie dat een deel van de mensen niet meer goed mee kan komen. Wij vinden het van groot belang dat iedereen mee kan doen. Een belangrijke sleutel daarvoor is taal, daarom willen we dat daar goed op wordt ingezet. Niet door een taaleis met sancties voor asielzoekers. Maar ondersteuning van iedereen die laaggeletterd is, voor alle bewoners die moeite hebben met lezen en schrijven.

Wij constateren dat eenzaamheid steeds vaker voorkomt in onze individualistische samenleving. Wij willen dat er meer aandacht gaat naar onze eenzame inwoners zodat dit afneemt. Buurthuizen en andere instanties willen we faciliteren bij het bestrijden van eenzaamheid door hen de mogelijkheid te geven hier extra mankracht voor in te zetten.

Ook de zorg is steeds complexer geworden. Daarom zijn we onze aanpak aan het veranderen, van genezen naar preventie. Het voorkomen van problemen is altijd de meest effectieve oplossing, die ook het meest recht doet aan mensen. Bij problemen in het gezin, bij kinderen en bij ouderen moet breed gekeken worden waar de zorgvraag vandaan komt en dit moet zo snel mogelijk worden gesignaleerd. Wij kiezen voor maatwerk per gezin. Denken buiten de kaders is daarbij toegestaan.

Wij pleiten ervoor dat op alle onderdelen van het sociale beleid goed samen wordt gewerkt om zo een integraal beleid te krijgen. Een écht integraal beleid. Dat passend is bij de complexiteit van de samenleving.

Onze samenleving veranderd

En dat is maar goed ook. Want we staan voor de uitdaging om de impact die we als samenleving hebben, binnen de ecologische grenzen van de aarde te brengen. Want we veranderen het klimaat, zorgen voor vervuiling, voor uitputting van grondstoffen en voor verlies van plant en diersoorten.

Lokaal dragen we bij aan deze problemen. Laten we daarom, meer dan we nu doen, bijdragen aan de oplossingen. Want die zijn er in overvloed.

We willen snelheid houden met het ontwikkelen EN het uitvoeren van de wijkaanpak om stap voor stap alle gebouwen in onze gemeente van het aardgas te halen. Dit is een grote opgave! In het Nederlandse klimaatakkoord wordt het ‘de grote verbouwing’genoemd. 

Wij willen een juiste balans tussen snelheid en zorgvuldigheid. Bewoners moeten mee kunnen praten en inbreng hebben, en tegelijk moeten we  keuzes durven maken en doorpakken. Ook wanneer het even moeilijk wordt.

Onze samenleving veranderd. En onze economie en landbouw zullen mee veranderen. Kringlooplandbouw en de circulaire economie zullen steeds meer leidend worden voor onze economie. Het Rijk heeft richting en kaders bepaald. Aan ons om deze uitdagingen op te pakken en de kansen die dit biedt te benutten.

We zullen straks een motie indienen waarmee we het college verzoeken (en wethouder Wijnants uitdagen) om circulaire economie als ambitie op te nemen in het programma economische ontwikkeling.

Onze samenleving verandert. En wij als politiek moeten ons daarop aanpassen, midden in de samenleving staan en ons beseffen dat wij zelf ook niet alle antwoorden hebben.